Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων: Το Μπαλκόνι Μνήμες Κατοχής

Στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών προβλήθηκε χθες το ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη και συγχωριανού Χρύσανθου Κωνσταντινίδη με τίτλο «Το Μπαλκόνι Μνήμες Κατοχής»

Το Μπαλκόνι Μνήμες Κατοχής

Στις 15 Οκτωβρίου 2019 οι ηλικιωμένοι, οι νέοι και τα παιδιά με την παρουσία τους στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών και την παρακολούθηση του ντοκιμαντέρ «Το Μπαλκόνι» «φώναξαν» για ακόμα μια φορά δυνατά πως η ιστορία των προγόνων μας δεν ξεχνιέται.

Η ιστορία των προγόνων μας δεν ξεχνιέται

Οι μνήμες τους παραμένουν ζωντανές να μας θυμίζουν τι κάνει ο πόλεμος, η απανθρωπιά και να καταστήσουν σαφές πως η εικόνα του ανθρώπου μακριά από την αγάπη για τον συνάνθρωπο τον μεταμορφώνει σε κάτι άσχημο και σκοτεινό.

Η ιστορία του ναζιστικού εγκλήματος στο χωριό Λιγκιάδες, δεν ξεχνιέται όσα χρόνια και αν περάσουν. Και δεν πρέπει να ξεχαστεί.

Αν ξεχάσουμε την ιστορία μας, ελοχεύει ο μεγάλος κίνδυνος να την ξαναβιώσουμε. Πολύ δε περισσότερο σήμερα που η χώρα μας κρέμεται πάνω από μια άβυσσο με πολύ λεπτές ισορροπίες…

Συγχαρητήρια στον Χρύσανθο Κωνσταντινίδη διότι με το ντοκιμαντέρ του αυτό «ζωντανεύει» τα ιστορικά γεγονότα δίνοντάς τους μια άλλη οπτική για την κατανόηση (του τι έγινε εκείνες τις ημέρες) της φρικαλεότητας.

Πρέπει άπαντες να συνειδητοποιήσουμε πως τα ιστορικά γεγονότα δεν πρέπει απλά να καταλήγουν στα βιβλία των ιστορικών και να μένουν εκεί. Πρέπει να ζωντανεύουν μέσω δράσεων και πρωτοβουλιών ώστε να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεώτεροι…

Το Μπαλκόνι Μνήμες Κατοχής

Πληροφορίες για «Το Μπαλκόνι»

Η ιστορία ενός ναζιστικού εγκλήματος στο χωριό Λιγκιάδες, στο επονομαζόμενο «Μπαλκόνι των Ιωαννίνων». Ένας Γερμανός ιστορικός μαγνητοφωνεί τις μαρτυρίες των επιζώντων και διερευνά τα γερμανικά αρχεία. Οι μεταπολεμικές γενιές ακούν για πρώτη φορά τις φωνές των προγόνων τους να περιγράφουν το έγκλημα. Τεκμήρια, μνήμες, πένθος αποτυπώνονται συνθέτοντας το συλλογικό τραύμα.

Βασισμένο στην ιστορική έρευνα του Γερμανού ιστορικού Christoph U.Schminck-Gustavus.

Ακολουθήστε μας:

infodesk

Οι Λιγκιάδες βρίσκονται σε υψόμετρο 940 μέτρων. Το πανέμορφο χωριό Λιγκιάδες βρίσκεται στην δυτική πλαγιά του όρους Μιτσικέλι. Είναι πολύ κοντά στην πόλη των Ιωαννίνων και απέχει μόλις 12 χλμ.