Λιγκιάδες Ιωαννίνων: Οι Γερμανοί κατέκαψαν τα λιγοστά σπίτια

Στους Λιγκιάδες Ιωαννίνων από τους συνολικά 83 νεκρούς γλίτωσαν το θάνατο μόνο τέσσερις. Ένα βρέφος και μια νεαρή γυναίκα που την κάλυψαν τα κορμιά των συγχωριανών της που έπεφταν κατά την ώρα του πυροβολισμού. Δύο άνδρες 24 χρονών που οι σφαίρες που δέχτηκαν τους τραυμάτισαν επιπόλαια.

Τώρα ο μόνος εν ζωή είναι ο Παναγιώτης Μπαμπούσκας. Το φρικτό μακελειό στους Λιγκιάδες Ιωαννίνων το γνωρίζει από τις διηγήσεις των μεγαλυτέρων. Βέβαια και αυτοί δεν ήσαν πολλοί μόνο μερικές ντουζίνες άνθρωποι. Κυρίως μεσήλικοι και νεαροί άνδρες.

Κατά την επιστροφή τους από τα χωράφια αντίκρισαν τις γυναίκες, τα παιδιά, τους γεροντότερους σε λίμνες αίματος.

Οι Γερμανοί κατέκαψαν τα λιγοστά σπίτια, τις αποθήκες και τους στάβλους στους Λιγκιάδες Ιωαννίνων.

Τα ξημερώματα της 1ης Οκτωβρίου 1943 το αντάρτικο σώμα του ΕΔΕΣ, με διοικητή τον Κώτσο Τόλη, στήνει οδοφράγματα στον δρόμο Ιωαννίνων – Πρέβεζας στην Κλεισούρα όταν το στρατιωτικό όχημα που επιβαίνει ο αντισυνταγματάρχης της 1ης Ορεινής Μεραρχίας Γιόζεφ Ζάλμινγκερ πέφτει πάνω στους στύλους και ανατρέπεται.

Οι αντάρτες εκτελούν τον Ζάλμινγκερ και τον υπασπιστή του, αγνοώντας την ταυτότητα του θύματος, πέραν του βαθμού του. Ο Ζάλμινγκερ είναι ένας πολλάκις παρασημοφορημένος αξιωματικός του Ανατολικού Μετώπου. Επίσης είναι και φανατικός του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος, ένας «παλιός αγωνιστής».

Στη γλώσσα των ναζιστών, και συνοδοιπόρος του Αδόλφου Χίτλερ, ήδη από την εποχή του «πραξικοπήματος της μπιραρίας» στο Μόναχο.

Ήταν 3 Οκτωβρίου του 1943, όταν οι μηχανοκίνητες διμοιρίες των Γερμανών κατακτητών, μετέτρεψαν το χωριό (Λιγκιάδες) σε κόλαση.

Όταν η είδηση φτάνει στα Ιωάννινα, ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της πόλης Χούμπερτ Λανς εκδίδει μια λιτή διαταγή:

«Εκδικηθείτε την ειδεχθή δολοφονία με μια αμείλικτη επιχείρηση αντεκδίκησης σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων από το σημείο τέλεσής της».

Την επιχείρηση κατά του χωριού Λιγκιάδων αναλαμβάνει το 79ο Εφεδρικό Τάγμα. Με διοικητή, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τον λοχαγό Αλφρεντ Σρέπελ όπου και θα επιφέρουν το ολοκαύτωμα.

Στους Λιγκιάδες Ιωαννίνων η ζημιά ήταν τεράστια…

Ακολουθήστε μας:

infodesk

Οι Λιγκιάδες βρίσκονται σε υψόμετρο 940 μέτρων. Το πανέμορφο χωριό Λιγκιάδες βρίσκεται στην δυτική πλαγιά του όρους Μιτσικέλι. Είναι πολύ κοντά στην πόλη των Ιωαννίνων και απέχει μόλις 12 χλμ.